Hopp over overskriften og gå videre.

Alt for hjemmeferien - til feriepriser!

Kategorier

Vaske voksduk

Voksduker er praktiske og stilige valg for både kjøkkenbord og uteplasser, siden de er enkle å rengjøre og motstandsdyktige mot søl. Men akkurat som alle andre overflater trenger de regelmessig rengjøring for å holde seg friske og pene. I denne reportasjen går vi gjennom hvordan du best vasker en voksduk, om det går an å vaske den i vaskemaskin, hvordan du tørker den og hva du bør unngå for å ikke skade voksduken.
2024-07-04
Del artikkel

Kan man vaske voksduk i vaskemaskin?

Generelt sett bør voksduker ikke vaskes i vaskemaskin. Maskinvask kan skade voksbelegget som gjør duken vannavvisende og lett å tørke av. I tillegg kan de høye temperaturene og kraftige bevegelsene i vaskemaskinen få duken til å sprekke eller miste sin form.

Rengjøring av voksduk

Den beste metoden for å rengjøre en voksduk er å tørke av den med en fuktig klut. Følg disse stegene for å sikre at din voksduk holdes i best mulig stand:

  • Daglig rengjøring: Tørk av voksduken med en fuktig klut etter hvert måltid for å fjerne søl og smuler. Bruk lunkent vann og et mildt rengjøringsmiddel ved behov.
  • Fjerning av flekker: For gjenstridige flekker, bruk en myk svamp eller klut sammen med et mildt rengjøringsmiddel. Gni forsiktig for å unngå å skade voksbelegget.
  • Desinfisering: Ved behov kan du bruke en løsning av vann og litt hvitvinseddik for å desinfisere overflaten. Spray løsningen på duken og tørk av med en ren klut.

Hvordan tørke voksduken?

Etter rengjøring er det viktig å tørke voksduken ordentlig for å forhindre mugg og vond lukt:

  • Lufttørke: Heng opp voksduken utendørs eller i et godt ventilert rom for å la den lufttørke helt. Unngå å la den ligge i en fuktig haug, da dette kan føre til muggdannelse.
  • Tørk av: Hvis du ikke har mulighet til å henge den opp, tørk av voksduken grundig med en tørr klut etter rengjøring.

Hva bør man unngå?

For å forlenge levetiden på din voksduk og holde den i god stand er det viktig å unngå følgende:

  • Bruk ikke sterke kjemikalier: Blekemiddel, ammoniakk og andre sterke rengjøringsmidler kan skade voksbelegget og gjøre duken mindre vannavvisende.
  • Unngå skrapende redskaper: Bruk ikke harde børster eller skraper på voksduken, da disse kan ripe eller skade overflaten.
  • Ingen maskinvask eller tørketromling: Som nevnt tidligere, unngå å vaske voksduken i vaskemaskin eller tørketromle den. Disse metodene kan forårsake sprekker og forringe duken.
  • Beskytt mot varme: Eksponer ikke voksduken for direkte varme fra gjenstander som varme kjeler eller stekepanner. Bruk alltid gryteunderlag for å beskytte overflaten.
  • Unngå sterkt sollys: Langvarig eksponering for direkte sollys kan få fargene til å falme og gjøre materialet sprøtt.

Oppbevaring av voksduk

Når du ikke bruker din voksduk, oppbevar den rullet i stedet for brettet for å unngå folder og skrukker. Hvis det er nødvendig å brette den, gjør det forsiktig og unngå å lage skarpe folder som kan føre til sprekker i belegget.

Oppsummering

Ved å følge disse rådene og unngå vanlige feil kan du holde din voksduk ren og frisk i lang tid. Regelmessig rengjøring og korrekt håndtering vil ikke bare forbedre dukens utseende, men også bidra til en sunnere spiseplass.

Vakre duker & løpere

Les også!