1888345(2).jpg

En juletrematte er en verdifull innredningsdetalj når du pynter og setter opp juletreet. Det finnes forskjellige modeller og mer eller mindre påkostede utførelser, men en juleduk er stort sett laget av jutevev.

Hold øye med grannålene med juletrematte

Hvorfor er en juletrematte så bra?

Juletrematten beskytter gulvet mot riper fra juletrefoten, spesielt når du vil flytte treet. Matten er hyggelig og gjør rommet mer hjemmekoselig. Dessuten pleier man å legge julegaver under treet, og da er det fint å ha dem på et juletreteppe. Det er en del av den norske juletradisjonen å ha en matte under treet, og det ville se tomt og nakent ut uten den.

Hvordan er en juletrematte dekorert?

En julematte pleier å ha et rødt kantbånd som er sydd på. Dekoren er vanligvis trykt på veven, og i de enkleste variantene er det rød farge på naturfarget jute. Det finnes også trykk i grønt og rødt, og de virkelig påkostede juledukene kan også ha broderi. De vanlige jutemattene og jutedukene man kjøper har ofte et simulert korsstingsmønster med kryss i formasjoner som hjerter og stjerner.

Er juletrematter alltid laget av jutevev?

Ja, de aller fleste juletremattene er laget av jutevev. Det er rustikt, og juletrematten matcher også julenissens jutesekk med julegaver. Den som har mye tid, er handy og interessert i håndarbeid, kan brodere en juleduk i aidavev eller broderivev med et kunstferdig korsstingsmotiv, men det er få som gjør det nå for tiden, når det finnes ferdige og fine juletrematter å kjøpe. Nye modeller kan være hvite eller grå. Det er enkelt å kjøpe en ny når du vil ha variasjon.

Filter
Sorter etter (Mest populære)
Farge
Pris
Fra(kr)
Til(kr)