Hopp over overskriften og gå videre.

Alt for hjemmeferien - til feriepriser!

Kategorier

Vaske håndklær

Håndklær brukes daglig og samler raskt opp smuss, bakterier og døde hudceller. I denne reportasjen gir vi deg de beste tipsene for hvordan du skal vaske håndklær, hvilken temperatur du bør bruke, hvor ofte du bør vaske dem og hvordan du best tørker dem. Vi går også gjennom om det finnes forskjeller i hvordan du bør vaske kjøkkenhåndklær sammenlignet med badehåndklær og toalett håndklær.
2024-07-02
Del artikkel

Vaske håndklær - Hjelpsomme råd

Hvor ofte skal man vaske håndklær?

Håndklær bør vaskes regelmessig for å forhindre at bakterier og mugg dannes. Her er noen retningslinjer:

 • Håndklær og badehåndkle: Bør vaskes etter 3-4 bruk. Siden de ofte brukes når kroppen er ren, samler de mindre smuss, men kan bli fuktige og dermed en grobunn for bakterier.
 • Håndklær: Bør vaskes hver eller annenhver uke avhengig av bruk. Siden de brukes oftere og av flere personer, kan de raskt bli skitne.
 • Kjøkkenhåndkle: Bør vaskes minst en gang i uken, oftere hvis de brukes mye. Kjøkkenhåndklær kommer i kontakt med mat og fuktighet, noe som gjør dem spesielt utsatt for å samle bakterier.

Vasketemperatur for håndklær

For å sikre at håndklær blir rene og bakterier dør, bør de vaskes på riktig temperatur:

 • Badehåndklær og toalett håndklær: Vask på 60 grader Celsius. Denne temperaturen er høy nok til å drepe bakterier og effektivt fjerne smuss.
 • Kjøkkenhåndklær: Vask på 60-90 grader Celsius. Kjøkkenhåndklær kan inneholde flere bakterier og matrester, så en høyere temperatur sikrer at de blir skikkelig rene.

Bruk riktig mengde vaskemiddel

For mye vaskemiddel kan etterlate rester i håndklærne, noe som gjør dem mindre absorberende og kan få dem til å føles harde. Bruk den anbefalte mengden vaskemiddel for å få håndklærne rene uten å overdosere.

Tips for tørking

Hvordan du tørker håndklærne dine påvirker deres mykhet og levetid:

 • Tørketrommel: Å tørke håndklær i tørketrommel på middels varme gjør dem myke og fluffy. Bruk gjerne noen tørkeballer for å separere fibrene og forbedre luftstrømmen.
 • Lufttørke: Hvis du foretrekker å lufttørke, heng håndklærne ute i frisk luft eller innendørs i et godt ventilert område. Sørg for at de er helt tørre før du bretter dem for å forhindre muggdannelse.

Tips for friske og myke håndklær

 • Unngå overdosering av vaskemiddel: For mye vaskemiddel kan gjøre håndklær harde og mindre absorberende.
 • Bruk eddik: En halv kopp eddik i skylleprogrammet hjelper til med å bryte ned vaskemiddelrester og holder håndklærne myke.
 • Tørk ordentlig: Sørg for at håndklærne er helt tørre før du bretter og legger dem bort for å unngå mugg og dårlig lukt.
 • Bytt ut gamle håndklær: Håndklær slites over tid og bør byttes ut hvert andre til fjerde år avhengig av hvor ofte de brukes og vaskes.

Ved å følge disse retningslinjene kan du holde håndklærne dine rene, myke og friske, noe som ikke bare forbedrer hverdagen din, men også bidrar til et sunnere og mer hygienisk hjemmemiljø.

Stilige og rimelige badehåndklær og badelaken!

Kjøkkenhåndklær kan være bra å ha på lager!

Les også!